De Meerwaarde Draait Door - een sfeerimpressie!

- Tweede editie | woensdag 19 juni 2024 -


In onze huiskamer werden weer prachtige gesprekken gevoerd over goed onderwijs op De Meerwaarde door een mooie grote en diverse groep van leerlingen, ouders/verzorgers, docenten, ondersteunende collega’s, afdelingsleiders, directie en leden van de Raad van Toezicht. Er werd aandachtig naar elkaar geluisterd in een open en betrokken sfeer.

Tijdens drie gespreksrondes werden vijf thema’s, waaraan een stelling was gekoppeld, besproken.

We kijken terug op een zeer geslaagde middag. Aan een aantal betrokken leerlingen hebben we gevraagd hoe ze DMDD! ervaren hebben.

Dit waren de reacties:

’Ik vond het gezellig, om te praten en te kletsen over de onderwerpen. Het was leuk om met leraren en anderen erover te praten. Helemaal omdat het ging over iets wat met ons te maken heeft.’’

‘’Ik vond het gezellig en leuk omdat we konden zeggen wat we van alles vonden en daar ook naar geluisterd wordt. Ik hoop dat er volgend jaar veranderingen komen hierdoor.’’

‘’We vonden het goed dat dit zo ging zodat wij ook onze mening konden geven’’

‘’Ik zou het volgend jaar wel weer doen, ook andere leerlingen zou ik het aanraden omdat je kunt zeggen wat je wilt over dingen van school zonder er straf voor te krijgen.’’

De thema’s en stellingen waren als volgt ingedeeld:


Thema


Stelling


Uitdagend onderwijs


Leerlingen doen voldoende verschillende dingen om hen voor het onderwijs te motiveren.


Zicht op ontwikkeling


Leerlingen worden voldoende in hun ontwikkeling gevolgd om hen goed te kunnen begeleiden.


School als oefenplaats


Leerlingen krijgen voldoende gelegenheid om binnen en buiten de school levensecht te leren.


Sfeer en veiligheid


Voor leerlingen op De Meerwaarde worden voldoende waardevolle activiteiten georganiseerd, zoals excursies, feesten en talentenjachten.

De digitale wereld dichtbij


Leerlingen zijn zich voldoende bewust van de mogelijkheden, beperkingen en gevaren van AI (Artificial Intelligence), zoals ChatGPT, maar ook functies van zoekmachines als Google, zoals zoeken op foto of een gesproken zoekopdracht, mede in combinatie met het gebruik van social media

Ook van deze editie worden de uitkomsten weer geduid en verwerkt in onze verbetercyclus en de ontwikkeling van onze plannen.

In de opening van de middag verwees Bert Brand, Voorzitter College van Bestuur, bijvoorbeeld naar een uitkomst van de eerste editie betreffende de stelling rondom het thema ‘Buitenschoolse activiteiten’. Dit heeft, o.a., geresulteerd in De Bonte Meerwaarde in het Schaffelaar Theater en het gala voor examenkandidaten.

Net zoals in de eerste editie werden hapjes en drankjes uitstekend verzorgd door leerlingen van onze afdeling Praktijkonderwijs, waarvoor dank.