MEERweten - week 44 - 2022

31-10-2022

WEEK 44  1 november t/m 7 november 2022

DAGOPENING

Trouw  
     
  In de week voor de herfstvakantie hebben we samen stilgestaan bij het thema Vriendschap. Wat is vriendschap en hoe ben jij een goede vriend(in) voor een ander?

Deze week gaan we het hebben over Trouw. Trouw is ook in vriendschappen erg belangrijk. Maar wat houdt het woord Trouw zijn nog in vandaag de dag? Als we kijken naar de wereld om ons heen, dan gaat vaak alles om ikke, ikke, ikke… We zijn vooral trouw aan onszelf. Deze week gaan we kijken naar wat God zegt over trouw.

 
 

MAANDAG 31 OKTOBER

God is trouw

Deuteronomium 32:1-7

DINSDAG 1 NOVEMBER

Aan wie ben jij trouw?

Ruth 1:14-19

WOENSDAG 2 NOVEMBER

God is machtig

Exodus 19:16-23 (Dankdag/studiedag)

DONDERDAG 3 NOVEMBER

Zon en een schild

Psalm 84: 12 en 13

VRIJDAG 4 NOVEMBER

Onbetrouwbaar?

Romeinen 3: 3, 4

 

 

AGENDA

 
 

Woensdag 2 november
Dankdag/studiedag De leerlingen zijn vandaag vrij

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

Contactavond leerjaar 2 op 22 november  
     
  Op het gebied van onderwijs en opvoeding zijn er veel onderwerpen die we samen met u belangrijk vinden. U kunt onder andere denken aan ‘Weerbare puber’, ‘Jongeren en echtscheiding’, ‘Faalangst’ en ‘Gamen’.

We willen graag met de ouder(s) en verzorger(s) van leerjaar 2 nadenken over deze onderwerpen tijdens een thema-avond op 22 november a.s.

Deze week ontvangt u meer informatie per e-mail en kunt u zich opgeven via het ouderportaal.

 
 

Open Huis  
     
  Op 16 november a.s. organiseren wij ons jaarlijks Open Huis van 14.30 tot 17.00 uur en van 18.30 tot 21.00 uur.

Alle leerlingen zijn na 12.40 uur vrij. Er zijn ook leerlingen die meehelpen om deze middag/avond te verzorgen, u wordt dan door de mentor op de hoogte gesteld.

 
 

Boekenpraat  
     
  Week van de Mediawijsheid

In de week voor de herfstvakantie is er een ouderavond over social media georganiseerd. Die week was er ook in de weekopeningen aandacht voor sociaal gedrag op internet. Van 4 tot en met 11 november vindt de Week van de Mediawijsheid plaats, een jaarlijkse bewustwordingscampagne over het kritisch en actief omgaan met media.

De campagne is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en wil Nederlanders bewust maken van hun eigen rol en verantwoordelijkheid als gebruiker van (digitale) media. Dit jaar heeft de campagne als thema ‘Like en Cancel’, en gaat over het stimuleren van sociaal gedrag online.

In verband met de Week van de Mediawijsheid, deze keer een waargebeurd verhaal over wat er kan gebeuren als je wachtwoord wordt gekraakt.

Titel: Geh@ckt
Schrijver: Remco Pijpers
Niveau: B

Trefwoorden: Hacken – Rechtspraak – Cyberpesten – Tweelingen – Identiteit - Internet

Dimitri is gehackt op zijn computer en de hele klas ziet het. Erger kan niet. Toch? Mis! Dimitri wordt nog een keer gehackt, maar nu kijkt de hele wereld mee. Wat doe je als zoiets je overkomt? Dimitri gaat op zoek naar de dader. Daarbij krijgt hij hulp van zijn vrienden Sid en Indy.

Een stukje uit het boek:

En nog een ploeng en nog een ploeng.
Ploeng, ploeng, ploeng!
Allemaal berichtjes van onbekenden.
“Ben jij SproetFace?” schreef iemand uit Nederland.
“Are you really that disgusting guy?” reageerde iemand uit Amerika.
“Farabutto!” Dat was Italiaans voor rotzak, vond ik op Google Translate.
Mensen op internet noemden me een rotzak en een racist. Ze vonden dat ik nooit geboren had mogen worden. Maar ze kenden me helemaal niet! Wat ze over me zeiden op internet – dat was ik niet! Dat was heel iemand anders! Alsof ze niet mijn computer, maar mij hadden gehackt.
Ik voelde me opgejaagd. Niet door één maar door honderd roofvogels, cirkelend hoog in de lucht. Gieren. Ze loerden op een kans om me op te vreten. Verstoppen kon niet meer.

We hebben nog veel meer boeken over dit onderwerp. Een paar voorbeelden:

  • Fake! : alles wat je (niet) moet geloven over nepnieuws, mindfuck en complottheorieën Annemarie Bon B
  • Nep Caja Cazemier B
  • #Selfie Caja Cazemier C
  • Selfie Mariëtte Middelbeek C
  • Like me! Caja Cazemier C
  • Hartjes & bommen Marlies Slegers B
  • Digiwijs met Donald Duck Disney J
  • Het vloggershandboek Shane Birley J
 
 

Jeugdgezondheidszorg op De Meerwaarde  
     
  Wij zijn jeugdverpleegkundigen Margreet Berends en Marianne Kamminga. Samen met jeugdartsen Chantal Mels en Alice van Woerkom zijn wij regelmatig op De Meerwaarde te vinden. Grote kans dus dat uw zoon/dochter één van ons tegen gaat komen als wij bijvoorbeeld vragen hebben over hun gezondheid.

Jongeren van 12 tot 19 jaar veranderen veel, zowel lichamelijk als psychisch en sociaal. Al die veranderingen vragen veel van ze. Jongeren hebben soms zorgen en vragen. Daarom kan je zoon of dochter ook in deze periode van zijn of haar leven bij ons terecht.

Om leerlingen de kans te geven hun vragen te stellen en over hun gezondheid na te laten denken, doen we op De Meerwaarde in klas 1 en 3 een gezondheidsonderzoek. Dit bestaat uit een digitale vragenlijst over alle aspecten van gezondheid:

  • lichamelijke gezondheid: gewicht en bewegen
  • psychische gezondheid: depressie, pesten, weerbaarheid
  • verslavende middelen: roken, alcohol, drugs, gamen en internet
  • seksuele ontwikkeling: relaties, vriendschappen
  • zelfredzaamheid: meedoen op school, omgaan met geld, weten waar je terecht kunt met bepaalde vragen
  • de sociale omgeving: school, thuis en vrije tijd

Na de vragenlijst nodigen we de leerlingen uit voor een gesprek. Ze worden dan ook gewogen en gemeten. In de onderbouw nodigen we iedere leerling uit. In de bovenbouw spreken we alleen met de leerlingen die vragen hebben of antwoorden gaven die bij ons vragen oproepen.

We geven advies of voorlichting als de leerling dat wil, maar gaan vooral met ze in gesprek. Samen zoeken we naar oplossingen. We sluiten daarbij zo veel mogelijk aan bij oplossingen waar de leerling zelf mee komt. We willen ze sterker maken in hun eigen verantwoordelijkheid. Dat vinden we belangrijk.

Als het nodig is, verwijzen we de jongere door naar een arts of naar het maatschappelijk werk. Zo hopen we te voorkomen dat eventuele problemen erger worden.

Ook in de andere leerjaren kan een leerling een afspraak maken bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Dit kan op verzoek van je kind zelf, op verzoek van u of op verzoek van school. Een verzoek van school wordt natuurlijk eerst met ouder(s)/verzorger(s) en leerling besproken.
Voor een afspraak of een korte vraag kun jij of je kind ons bellen of mailen.
Tot ziens op De Meerwaarde!

Jeugdgezondheidszorg GGD Gelderland-Midden


Marianne Kamminga
088-355 0812
marianne.kamminga@vggm.nl 

Margreet Berends
088-355 5740
margreet.berends@vggm.nl 
 
 
 
 

NIEUWS - VAN HET MBO

Ervaar het op de werkvloer!  
     
  De Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) zorgt samen met haar lidbedrijven dat jij techniek kunt ervaren op de werkvloer. Wij bieden jou een praktische (BBL) MBO opleiding aan, waarbij je aan de slag gaat bij onze lidbedrijven. Daarnaast werk je samen met onze praktijkinstructeurs in de praktijkhallen aan de Gildeweg 17 & 18, Barneveld.

Naast praktijkinstructeurs zijn er ook docenten van MBO Amersfoort en het Hoornbeeck College aanwezig bij de BTO voor de theorievakken die verplicht zijn voor het verkrijgen van een diploma. Deze theorievakken zijn zoveel mogelijk verweven met de praktijk.
Je wordt opgeleid in de metaal-, elektro-, installatietechniek of mechatronica. Tijdens de opleiding ben je in dienst bij de BTO en word je behandeld als werknemer. Dit houdt in dat je o.a. werkkleding, een laptop, vakantiedagen en loon krijgt. Wij verwachten van jou een werkhouding die hoort bij een goede werknemer en zorgen voor voldoende persoonlijke begeleiding in dit leerproces.

We willen je graag meer vertellen over onze manier van opleiden en bieden je de mogelijkheid om dit zelf te ervaren.

Dit is jouw moment!
Jouw moment om praktisch aan de slag te gaan bij de BTO:
Op dinsdagmiddag 29-11-2022 en donderdagmiddag 1-12-2022 kun je op een praktische manier kennis maken met de BTO. Dit doen we door aan de slag te gaan in onze praktijkhallen, onder begeleiding van praktijkinstructeurs.

Pak jij jouw moment?
Meld je aan via onze website: www.btobarneveld.nl 

 
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

BEZOEK AAN DE TWEEDE KAMER  
     
  Klas 4ZW is op donderdag 20 oktober naar de Tweede Kamer geweest in Den Haag.

Naast een bezoek aan de Tweede Kamer en andere activiteiten rondom politiek gingen zij in gesprek met Jasper van Dijk (SP) en Caroline van der Plas (BBB). Een mooie en vooral door de ontmoetingen, geslaagde dag.

 
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl