MEERweten - week 35 - 2021

30-08-2021

WEEK 35 31 augustus t/m 6 september 2021

DAGOPENING

GO(E)D JAAR..!  
     
  De eerste week van het nieuwe schooljaar. Allemaal nieuwe dingen.
Nieuwe school? Nieuwe sector? Nieuwe klas? Nieuwe docenten? Nieuwe spullen? Nieuwe start! We bidden voor een goed jaar.

Een God jaar. Want ja… we geloven op De Meerwaarde dat dit met elkaar te maken heeft. Dat we voor een goed jaar afhankelijk zijn van Hem. Dat Hij in alle omstandigheden een goede God is. Of je deze God nu al kent of (nog) niet, we gaan daar met elkaar over nadenken. We bidden een goed jaar over jou uit!

 
 

MAANDAG 30 AUGUSTUS

Proeven

Psalm 34:9

DINSDAG 31 AUGUSTUS

Zonsopgang & zonsondergang

Hosea 6:3

WOENSDAG 1 SEPTEMBER

Geluk?

Jeremia 29: 11-13

DONDERDAG 2 SEPTEMBER

Bergen en dalen

Psalm 23:1-4

VRIJDAG 3 SEPTEMBER

Leven in overvloed

Johannes 10:10-11

 

 

AGENDA

 
  Dinsdag 31 augustus
Introductiedag leerjaar 1 en 2

Dinsdag 31 augustus
Startgesprekken GT leerjaar 2

Woensdag 1 september
Kennismakingsavond BK leerjaar 1

Donderdag 2 september
Kennismakingsavond GT leerjaar 1

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

NIEUWS VAN DE DIRECTIE  
     
  Samen van start: welkom allemaal!
We zijn vandaag van start gegaan met alle collega’s: het schooljaar 2021-2022 is voor De Meerwaarde geopend. Deze week starten alle groepen op, ik zag zojuist de eerste leerling al voor de ingang staan wachten. Graag heet ik iedereen en in het bijzonder alle nieuwe leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) welkom op De Meerwaarde!

Speciaal welkom aan alle nieuwe leerlingen!
Starten op een nieuwe school als De Meerwaarde is best een hele overgang. Het afscheid van de oude groep 8, de oude vertrouwde basisschool (waar je op het schoolplein elk hoekje kende en in het gebouw feilloos je weg vond) en dan nu na de vakantie naar het voortgezet onderwijs op De Meerwaarde. Dat is echt andere koek! Op weg naar de nieuwe school, op de fiets of anders, en dan ook nog zo’n grote school als De Meerwaarde, waar je opeens niet meer tot de ‘oudsten van groep 8’ hoort, maar een jonkie bent. Waar best veel opnieuw te ontdekken valt. Alles lijkt dan soms wel anders, echt een nieuwe fase in je leven!

Alles ontdekken
Nieuwe leerlingen moeten uitvinden hoe alles gaat. Hoe kom je op school, met wie kan ik fietsen en, als je van verder komt, welke weg is snel, veilig en fijn? En dan op school: hoe gaat het op het plein, hoe gaat het in de klas in mijn nieuwe groep? Zijn die juffen en meesters, o nee, docenten van De Meerwaarde echt wel ‘ok’ zoals ze zeggen?
Straks lopen ze weer door de gangen met een zoekende blik. Vorig jaar kwam ik er een groepje tegen. “Meneer, waar zijn we en op welke verdieping zijn we eigenlijk?” vroeg de ene leerling. “Jongens, afstand houden van die meneer!” riep een meisje er dwars doorheen. Zo ging dat toen en zo gaat het dit jaar vast weer en dat is helemaal ok. Die leerlingen hebben hun lokaal gevonden hoor. Die hebben het nu echt niet meer nodig om van mij te horen dat ze een verdieping hoger moeten zijn. En ook de tip “Kijk goed naar de kleuren in de hoeken van het gebouw, dan herken je het steeds sneller” is nu volstrekt overbodig.
Zo gaat dat elk jaar, dat ook ter geruststelling aan volledig nieuwe ouder(s) en verzorger(s) die nog geen (pleeg)broertjes/zusjes op De Meerwaarde hebben. Echt het overgrote deel van de leerlingen is snel gewend aan de nieuwe omgeving. Elke leerling vindt steeds sneller haar of zijn ‘thuisbasis’ in het gebouw. Vanzelfsprekend helpen we ze en doen we met alle collega’s, docenten, onderwijsassistenten, teamleiders, conciërges en surveillanten (en alle andere collega’s) echt ons best ze een goede start op De Meerwaarde te geven.

Samen goed en veilig onderwijs: dat is de bedoeling
Gelukkig kunnen bij de opening van dit jaar alle leerlingen echt naar school komen, daar zijn we heel blij mee. Tegelijkertijd zullen ze er nog wel rekening mee moeten houden anderhalf meter afstand te houden van volwassenen. Op school hebben we met allerlei collega’s echt ons best gedaan om vanuit wat we nu weten alles zo goed mogelijk te organiseren. We hebben een protocol met een beperkt aantal maatregelen, daarover bent u in de extra MEERweten van vorige week al geïnformeerd en mocht het anders worden dan zullen we u zeker ook via MEERweten informeren. Wat ik nu graag wil benadrukken is dat het ons in die maatregelen gaat om de achterliggende bedoeling. Dat we allemaal goed en veilig onderwijs kunnen krijgen en geven. Regels zijn dan wel nodig, maar die kunnen worden bijgesteld als het slimmer kan of beter. Of als de omstandigheden dat nodig maken. En dat laatste houden we goed in de gaten. Daarover voeren we steeds overleg, ook als er een plan B nodig is. En dat is fijn om te weten, maar toch ook niet het belangrijkste punt. Het belangrijkste punt is dat we steeds willen uitgaan van de bedoeling: dat we allemaal goed en veilig onderwijs kunnen krijgen en geven. En dat het dan om gedrag gaat, ons gedrag. Dat daaruit blijkt dat we de ander echt zien, dat we rekening met elkaar willen houden, juist ook in een situatie als de huidige.

Samen groeien
Eén van de dingen die we op De Meerwaarde aan de leerlingen willen leren is om zo snel als het kan zelf meer verantwoordelijkheid te nemen. We zijn niet voor niets voortgezet onderwijs. En dan willen we ook nog een Christelijke school zijn, waarbij geloof, hoop en liefde voor ons belangrijke richtinggevende waarden zijn. In die context zelf verantwoordelijkheid nemen betekent ook voor onze leerlingen dat ze leren steeds verder te kunnen en te durven kijken naar wat in de situatie nodig is en wat de ander nodig heeft. Dat ze daarin ook zelf goede keuzes leren maken qua gedrag. Rekening houdend met de ander en de omstandigheden. En wat kunnen ze daarin in vier jaar veel leren! Bij veel verhalen bij de diplomering voor de vakantie in de Sporthal en de lounge-tent kwamen juist deze thema’s terug. De huidige omstandigheden zijn wat mij betreft nog steeds niet fijn en het kan me niet snel genoeg voorbij zijn. Tegelijkertijd bieden ze ons wel extra uitdagingen en daarmee dus ook kansen. Zijn we samen in staat om te zorgen dat we op De Meerwaarde goed en veilig onderwijs kunnen krijgen en geven? Ik geloof dat we het met elkaar kunnen. Bij de collega’s merkte ik bij de opening vanochtend al frisse hoofden, goede moed, opgewekte gezichten: we hebben er zin in!

Ook ouder(s) en verzorger(s): u kunt allemaal en samen bijdragen aan ontwikkeling
Ook voor nieuwe ouder(s) en verzorger(s) kan het gelden dat het best even ontdekken en wennen is. Als er geen oudere broer of zus op De Meerwaarde zit of heeft gezeten geldt dat zeker. Hoe gaat het eigenlijk precies als je eerste kind naar het voortgezet onderwijs gaat? En dan ook nog nu. Dan geldt mogelijk ook voor u als ouder(s) en verzorger(s): nieuw, anders, ontdekken, wennen, extra bijzondere omstandigheden. Dat kan gewoon best spannend zijn, het gaat toch om jouw kind: hoe zal het met haar of hem gaan op De Meerwaarde? Voor iedere ouder met het eerste kind op het voortgezet onderwijs komt daarmee ook opeens de vraag aan de orde: wat wordt hierin van mij als ouder/verzorger verwacht?

\Voor nieuwe ouder(s) en verzorger(s) geldt wat ons betreft eigenlijk hetzelfde als voor de leerlingen. We willen ook u zo snel mogelijk leren kennen. Daarom zijn we blij dat we binnen de geldende maatregelen u weer op school mogen ontvangen. Want u bent als ouder of verzorger heel belangrijk voor de ontwikkeling van uw (pleeg)kind. Dus als er straks kennismakingsbijeenkomsten zijn en ouderavonden: weet u meer dan welkom. Uw belangstelling en aanwezigheid is echt belangrijk. Allereerst voor de ontwikkeling van uw eigen (pleeg)kind. Onderzoeken wijzen uit dat als u positief betrokken bent op de ontwikkeling van uw kind dat voor hen echt een wereld van verschil maakt. En dat geldt ook voor het contact met de school. Ik hoop echt dat het ons de komende tijd goed lukt om met u kennis te maken en dat u ook kennis kunt maken met andere ouder(s) en verzorger(s). Want met elkaar kunnen we veel meer dan allemaal apart als het gaat om ontwikkeling van onze jongeren. Ook hier geldt dat we samen De Meerwaarde zijn. Bovendien kunnen we van elkaar leren. Als dat ons gezamenlijk uitgangspunt is, dan kunnen we ook positief met elkaar aan de slag. Want hebt u vragen of opmerkingen, weet u dingen niet, of wilt u iets aan de orde stellen, aarzel vooral niet om het met ons te delen.

Hoewel ik me wel wat meer op de nieuwe ouder(s) en verzorger(s) richt, heet ik ook graag alle andere ouder(s) en verzorger(s) hartelijk welkom. Weliswaar niet nieuw op school, maar wel weer een volgend schooljaar en in blijvend bijzondere omstandigheden. Daarbij kan elk jaar sowieso al zijn nieuwe dingen hebben. De overstap van onderbouw naar bovenbouw. De keuze voor een bepaald profiel. Een nieuw jaar in het praktijkonderwijs.
In de laatste MEERweten voor de vakantie hebben we teruggeblikt op het vorige schooljaar. Hoe bijzonder dat was. We gaan nu niet alleen verder, maar ook met nog weer meer kennis en de ervaringen van vorig schooljaar, waarin we samen echt goed geschakeld hebben. Als we dat vasthouden, heb ik er vertrouwen in. Ook u allemaal weer hartelijk welkom!

Niet iedereen had vakantie…
Tijdens de vakantie is de nieuwbouw van de Techniekhal achter de school en de voorbereiding van de huiskamer in de binnentuin conform de bijgestelde planning (met nog steeds dezelfde einddatum) verder gegaan. Ook aan de verbouw in het bestaande gebouw is hard gewerkt. We hebben daarbij wel moeten omgaan met tegenvallers qua levering. Zo konden bijvoorbeeld op het laatste moment de bedoelde tussenwanden niet geleverd worden. Probleempje. Met vereende krachten is alles zo opgelost dat het onderwijs toch goed kan starten. Noodwanden zijn geplaatst, vloeren gelegd, installatiewerk gedaan, plafondplaten aangepast en vervangen. En vervolgens is de vertraging opgelost met extra hulp in de schoonmaak om de verloren tijd in te halen. Tot afgelopen vrijdag heeft iedereen keihard gewerkt. En het is gelukt! Iedereen die extra heeft meegeholpen daarin: heel hartelijk dank. Het is fijn dat we door jullie bijdrage zo veel als mogelijk regulier kunnen starten!
Het komende schooljaar zullen we u en jullie vanzelfsprekend ook qua ontwikkelingen in nieuw- en verbouw blijven informeren in MEERweten.

We kunnen van start!
Alle teams staan klaar. Buiten stromen de fietsenrekken vol en hoor ik het gezellig rumoer van de leerlingen op het plein toenemen. Leuk om te zien dat ze blij zijn elkaar te zien en weer te spreken. En wij willen ook de leerlingen zien. Elke leerling. Hoog tijd daarom om zo dadelijk eens even in de gangen te kijken en ze welkom te heten.

Graag wens ik hen, u en ons allemaal een gezegend, gezond en veilig schooljaar 2021-2022!

Met vriendelijke groet,
Bert Brand
Voorzitter College van Bestuur

 
 

ONTWIKKEL(MID)DAGEN DOCENTEN SCHOOLJAAR 2021-2022  
     
  In de CAO VO is afgesproken dat in het takenpakket van docenten tijd vrijgespeeld wordt om in te zetten als ontwikkeltijd, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan het verbeteren van de kwaliteit en de gewenste ontwikkeling van het onderwijs. Op De Meerwaarde is gekozen voor het vrijspelen van een aantal middagen middels een 40-minutenrooster.

Op deze wijze komt er ontwikkeltijd vrij voor docenten. Naast de ontwikkelmiddagen zijn er drie ontwikkeldagen. Op deze dagen komen de leerlingen niet op school en staat er voor de betreffende vakken een goede opdracht in de electronische leeromgeving (elo) klaar, waarmee de leerlingen zelfstandig thuis aan het werk kunnen gaan.

De ontwikkeldagen zijn gepland op:
  • Dinsdag 28 september
  • Dinsdag 14 december
  • Dinsdag 22 maart

 

De ontwikkelmiddagen zijn gepland op:

  • Donderdag 14 oktober
  • Maandag 15 november
  • Donderdag 2 december
  • Woensdag 12 januari
  • Vrijdag 11 februari
  • Maandag 14 maart
  • Vrijdag 10 juni

Op de dagen met een ontwikkelmiddag hebben de leerlingen een
40-minutenrooster tot 12.00 uur.

Onderbouw  Bovenbouw/PrO
1 08.20-09.00  1 08.20-09.00
2 09.00-09.40  2 09.00-09.40
pauze 09.40-10.00  3 09.40-10.20
3 10.00-10.40  pauze 10.20-10.40
4 10.40-11.20  4 10.40-11.20
5 11.20-12.00  5 11.20-12.00
 
 

AFSCHEID MENEER LANGBROEK  
     
  Net voor de zomervakantie hebben we afscheid genomen van meneer Langbroek. Meneer Langbroek werkte in het team 4GT en gaf daar Godsdienst en Maatschappijleer.

Ook als mentor, stagebegeleider en begeleider van de Profielwerkstukken heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de groei van onze leerlingen. De heer Langbroek gaat per 1 september starten bij de Onderwijsinspectie. We wensen hem en zijn gezin veel Zegen voor de toekomst.

 
 

25-JARIG JUBILEUM MEVROUW BRINKMAN  
     
  Op 2 september is mevrouw Brinkman 25 jaar werkzaam in het onderwijs. Mevrouw Brinkman heeft al die jaren haar creativiteit ingezet in haar lessen en in haar rol als docentencoach.

Ook binnen het team is ze altijd enthousiast betrokken bij allerlei feesten en partijen. We danken je voor je inzet van de afgelopen jaren en hopen nog vele jaren van je talenten te mogen genieten!

 
 

JUBILEA PRAKTIJKONDERWIJS  
  Op de afdeling Praktijkonderwijs hebben we twee jubilarissen. Mevrouw van Dolderen is 25 jaar werkzaam in het onderwijs en meneer Werkman is 12,5 jaar verbonden aan De Meerwaarde.

We hebben jullie leren kennen als twee collega’s die betroken zijn op de leerlingen. Meneer Werkman heeft dat het afgelopen jaar vooral gedaan in de TAM. Een taak die op zijn lijf geschreven is. Samen met de andere collega’s heeft hij aan een aantal kwetsbare leerlingen goede begeleiding gegeven zodat zij weer naar school konden komen. We wensen de heer Werkman ook het komende schooljaar veel succes bij zijn werk.

 

 
  Mevrouw van Dolderen is 25 jaar werkzaam in het onderwijs en sinds twee jaar verbonden aan De Meerwaarde. Zij is mentor van een eerste klas, de leerlingen hebben in haar een betrokken mentor die altijd weer bezig is om te kijken wat ze voor de leerlingen kan betekenen. Voor mevrouw Van Dolderen is dit ook het laatste jaar voordat zij met pensioen gaat. Ook haar wensen we een fijn schooljaar toe. Voor zowel mevrouw Van Dolderen als meneer Werkman hopen we dat het een schooljaar is onder de Zegen van de Heere.  
 

VOORSTELLEN MARJOLEIN VAN VOORST  
     
  Laatst kwam ik, als nieuw lid van de Raad van Toezicht, nader kennismaken op school. Door de verbouwing wist ik even niet goed waar ik moest zijn. Een leerling hoorde dat en bood aan om mij de weg te wijzen en met me mee te lopen. Ik werd geraakt door zijn spontaniteit, maar ook door hoe hij vertelde over de school en hoe hij zich zichtbaar thuis voelde.

Voor mij stond deze jongen voor het beeld wat ik tot nu toe ook van De Meerwaarde heb mogen krijgen. Er wordt zo hard gewerkt, om de jongeren in een veilige omgeving te laten groeien, hun talenten te laten ontdekken en ontwikkelen. Ik hoop dat jullie dit als jongeren, ouder(s) en verzorger(s) ook zo mogen ervaren.

Mijn naam is Marjolein van Voorst. Ik ben 33 jaar en woon in Barneveld, met mijn man Johan en zoontjes David (3) en Sem (1). Ons derde kindje hopen we te mogen verwelkomen in december. Johan en ik hebben samen een bedrijf, Van Voorst Vloeren. Daarnaast ben ik commissaris bij de Rabobank, waar ik ook 10 jaar gewerkt heb in verschillende management- en adviesfuncties. In mijn vrije tijd zet ik me graag in voor jongeren in onze kerk (Hervormd Barneveld), als secretaris Jeugdbeleidsraad.

Ik kijk er naar uit om in mijn rol als lid van de Raad van Toezicht een bijdrage te mogen leveren binnen De Meerwaarde. Na de zomer start ik met het meebeleven van een schooldag (ja echt jongeren, het lijkt me leuk weer eens een dag naar school te gaan J. Ik geloof er in dat, wil ik mijn rol goed kunnen uitoefenen, het heel belangrijk is te weten hoe de jongeren en u als ouder(s) en verzorger(s) De Meerwaarde ervaren. Dus ik hoop velen van jullie te mogen spreken in de toekomst.

Marjolein van Voorst

 
 
 
 

NIEUWS - VAN ICT

Computergebruik op school  
     
  Bij het gebruik van de computers, tablets en je account op school horen regels. Als we die naleven hebben we er samen minder storingen mee. Lees ze dus goed door. Je kunt ze vinden onder ‘Downloads’ in het leerlingenportaal (‘Regels computergebruik’). Hierin staat o.a. dat docenten en ICT-medewerkers op afstand kunnen meekijken op de computer van de leerlingen en wat je wel en niet mag doen.

Hacken van computers of het netwerk van school is (wettelijk) verboden. Maar als je wilt meehelpen om het veiliger te maken dan kan dat. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden. Lees hierover meer in het document ‘Regels computergebruik’ als je daaraan mee wilt doen.

Helaas komt het weleens voor dat computers beschadigd worden door leerlingen. In dat geval zal er een rekening met de kosten worden gestuurd naar de ouder(s) en verzorger(s). Als de schade is ontstaan door een ongelukje kan dit via de eigen verzekering worden vergoed.

Elke leerling heeft een e-mailadres van school gekregen en een plek op internet om documenten voor school in op te slaan (zodat je er ook thuis bij kunt). Met je internetbrowser kun je daarvan gebruikmaken. Hoe je hierbij komt staat ook beschreven in de ‘Regels computergebruik’ onder Downloads.
Daar staat ook een handleiding voor het printen en scannen op de grote Ricoh-printers.

 
 

Wifi-netwerk  
     
  Wil je gebruikmaken van Wifi met je privé-apparaat (smartphone of tablet), dan kan dat. Kies hiervoor het Wifi-netwerk ‘eduroam’. Daarna moet je je gebruikersnaam opgeven (bijv. 123456@demeerwaarde.nl ) en je eigen persoonlijke wachtwoord. Een uitgebreide handleiding vind je in het leerlingenportaal onder ‘Downloads’ met de naam Handleiding aanmelden op Wifi via eduroam.  
 

Goedkoop software aanschaffen via Slim!  
     
  Slim.nl is een webwinkel voor voortgezet onderwijs-scholieren, MBO-studenten, hun ouder(s) en verzorger(s) en personeelsleden van scholen. Bij Slim.nl bestel je eenvoudig en met hoge korting legale software, hardware en mobiele telefoonabonnementen; allemaal van topmerken.

Wij vinden het belangrijk dat leerlingen en docenten ook thuis met dezelfde software kunnen werken als op school. Hiervoor sluit Slim.nl met de (software)leveranciers speciale onderwijs-overeenkomsten af (zoals Microsoft, Adobe, Apple, HP en Lenovo). Zo hoef je niet het volle pond te betalen voor je software, hardware en telefoonabonnement.

Slim.nl biedt altijd de laagste prijzen en deze zijn inclusief BTW en eventuele bezorgkosten. Ook levert Slim.nl altijd de meeste actuele versies van een breed assortiment aan soft- en hardware van alle bekende leveranciers. De Meerwaarde werkt ook samen met Slim.nl. Profiteer daarvan!

Hoe het werkt om software te bestellen kun je vinden op het leerlingenportaal onder Downloads (‘Handleiding software bestellen bij Slim’). Daar staat ook vermeld hoe je gratis Microsoft Office kunt installeren en gebruiken op een privé-PC gedurende de tijd dat je bij ons op school zit.

 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

keuzearrangementen Zorg en Welzijn leerjaar 3  
     
  Voor ouder(s) en verzorger(s) van leerlingen van Zorg en Welzijn 3

Voor het vak Zorg & Welzijn is het de bedoeling dat uw kind een keuze maakt wat betreft de keuzearrangementen in leerjaar 3 en 4. Dit is een onderdeel binnen de lessen Zorg en Welzijn, waarbij leerlingen zelf mogen kiezen welk van de aangeboden keuzearrangementen zij de komende twee jaar gaan volgen. Op vrijdag 3 september geeft uw kind de keuze door op school in het programma Zermelo.

Uitgebreide informatie hierover ontvangt u vandaag via de e-mail.

 
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl